* Volg ons


* Wie is Online

 • Punt gasten: 52
 • Punt verborgen: 0
 • Punt leden: 0

Er zijn geen bezoekers online
 • Punt Online vandaag: 1

* Actuele onderwerpen

LinkPizza door WilmaWilma
[12 september 2020, 16:15:22]


PC loopt soort vast na windows 10 installatie door Peter
[ 5 september 2020, 11:51:47]


Office Outlook lijst recente items naar 0 zetten door Peter
[ 3 september 2020, 09:48:26]


Xubuntu 32 bit stopt door Paul
[31 augustus 2020, 17:42:24]


Windows 10 context-menu werkt gebrekkig door Peter
[29 augustus 2020, 22:42:37]


beveiligingscertificaat door jo buntinx
[25 augustus 2020, 11:24:25]


Wit vlak op bureaublad door Peter
[20 augustus 2020, 17:13:11]


Bios instellen voor nieuwe snelle geheugenmodules door BigLJohn
[18 augustus 2020, 17:03:31]


skype door jo buntinx
[14 augustus 2020, 20:17:38]


y-splitter kabel voor cpu fan door RuudDeWit
[14 augustus 2020, 17:36:36]


wel verbinding met netwerk maar geen toegang tot internet door Peter
[ 2 augustus 2020, 13:51:16]


mailstore door jo buntinx
[ 1 augustus 2020, 22:10:05]


Error 0x80070005 bij upgrade naar W10 version 2004 door RuudDeWit
[29 juli 2020, 17:15:55]


Brother DCP-145C kopiëert alleen maar door RuudDeWit
[ 1 juli 2020, 15:45:27]


snelkoppeling door Peter
[ 1 juli 2020, 09:01:32]


* Chat

Vraag maar raak!
Stel je vragen over computers en internet en krijg direct antwoord! Iedere maandagavond 21:00 - 22:00 uur in de chatroom.


A A A A Auteur Topic: Fotobewerking met GIMP  (gelezen 15475 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NLCOMPTopic starter

 • Forumheld
 • *****
 • Berichten: 14.667
 • Laatst actief:
  30 mei 2010, 20:52:56

 • Activiteitmeter
  0%
  • NL Computer Forum
Fotobewerking met GIMP
« Gepost op: 12 november 2009, 18:35:30 »
Bericht 1 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:Just VechtDatum:15-04-2007
 Aan:AllenMsgID:3346.1
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Goedenmiddag ! ,

Wat een weer, hè?

Ik heb hier een paar tips voor van de week, want dan wordt het weer een ietsie minder, zegt me de weer-extensie ForecastFox in de Firefox Internet browser.
Fotobewerking met GIMP

Om foto's te bewerken gebruik je in Linux in het algemeen het erg bekende GIMP. GIMP staat voor de afkorting van het "GNU Image Manipulatie Programma".

GIMP is in het Nederlands verkrijgbaar en kan erg veel. Vrijwel net zoveel als het vermaarde Adobe Photoshop. Het is ook nog eens best heel gebruikersvriendelijk. Maar een korte uitleg is nooit weg. Vooral met dit mooie weer liggen er vast hier en daar leuke foto's op de harde schijf of in de camera. Ik denk bijvoorbeeld maar even aan een "Keukenhofje" ofzo..

Om deze foto's een beetje toonbaar op je homepage, op je weblog of zelfs maar eenvoudig vloeiend als diashowtje te tonen op de TV via een CD of DVD moeten die prachtige megapixel foto's van moderne camera's verkleind worden.

Gaat het om een simpele verkleining, dan is een greep in het menu voldoende: Kies Afbeelding | Afbeelding schalen en pak een geschikte breedte. Meest gebruikt zijn 800 (x 600) en als het echt klein moet zijn 640 (x 480). Voor mijn weblog pak ik nog weleens 400 (x 300), maar dan gaat het ook om een uitsnede en niet de volledige foto. Dat zou dan veel te klein gefrutsel gaan worden.

De rest  van de keuzes kan je laten staan. Dat gaat wel goed.

Je hebt ook vast wel foto's waar onbedoeld in de rand iets opgekomen is wat er liefst weer afmoet. Een lelijk storende lantaarnpaal bijvoorbeeld. Dan wil je een uitsnede hebben van je foto. Kies dan in het menu Gereedschap | Transformaties | Knippen en herschalen.
Met de muis trek je een rechthoek waarvan de buitenrand zal gaan wegvallen. Je kan dat heel precies in een verhouding van 4:3 doen om bijvoorbeeld weer op een plaatje van 800 x 600 te eindigen. Ik doe dat meestal gewoon op de gok. Zo belangrijk is me dat niet. Daarna verklein ik desgewenst het resultaat nog met mijn eerste methode.

Aarzel niet een nog veel kleinere uitsnede te proberen om dat wat echt telt in je foto eruit te halen. Ik probeer vaak een paar uitsnedes voor ik een keuze maak. Rand groter of kleiner - hoofdonderwerp iets meer naar of juist uit het midden, dat soort zaken.


Tenslotte doe ik bij alle verkleiningen nog het Verscherpen filter eroverheen. Dat maakt de foto net een haartje sprankelender. Puur nep, maar het wordt altijd gewaardeerd door de kijkers. Je gaat in het menu naar Filters | Versterken | Sharpen. Ik neem meestal een waarde van 20 voor alles wat op het beeldscherm vertoond gaat worden.
Misschien is het slim dit verhaal even te printen voor je aan de gang gaat. Dan heb je de weg in de menu's recht voor de neus.  Scheelt altijd.

Veel succes met je foto's!

groetjes,

Just Vecht
Probeer Linux
Bericht 2 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:Hans Le Roy/WUGNETDatum:19-04-2007
 Aan:Just VechtMsgID:3346.2
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Dag Just,
Voor wie het interessant zou vinden: ik heb wat GIMP referenties bij elkaar staan op http://www.hlrnet.com/intgrap.htm
Groetjes,
Hans


Bericht 3 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:Just VechtDatum:20-04-2007
 Aan:Hans Le Roy/WUGNETMsgID:3346.3
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Hallo Hans,

>> ik heb wat GIMP referenties bij elkaar staan <<

Ja, nuttig, zeg! Hartelijk dank ... .

groeten,

Just Vecht

Probeer Linux!
Bericht 4 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:Just VechtDatum:20-04-2007
 Aan:AllenMsgID:3346.4
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Goedemorgen!

Naast mijn verhaal over het verkleinen van foto's in GIMP, nu een stukje over kleur. GIMP kan je gratis downloaden op http://www.gimp.org.

Het erg mooie weer is inmiddels wat weggezakt. Soms maak je dan een digitale foto die best wat flets is. Die kan je opkrikken tot een beter resultaat.

Meer kleur.

Een ander doel kan zijn een bepaald effect te creëren, zoals een rode zonsondergang. Ik had eens zo'n situatie, maar op de foto bleef weinig over van de mooie warme rode zweem van die namiddagzon. Dan maar even met GIMP wat extra effect erin gebracht. Een tikkeltje riskant, want vrijwel elke monitor staat qua kleuren anders ingesteld. Niet overdrijven dus.

Maar nu aan het werk. We hebben de foto voor ons neus en kiezen het menu Gereedschap | Kleur | Helderheid en Contrast. De foto is wat overstraald op een bepaald punt. We brengen de schuif Helderheid wat terug en de schuif Contrast gaat juist de andere kant uit. Dat is wel vaker een succesvolle combinatie.

Het omgekeerde doet zich vaker voor: de helderheid van opkrikken bij een fletse foto. Dat werkt dan hetzelfde, alleen schuiven we dan de Helderheid juist wat omhoog. Wat je met het Contrast moet doen is een kwestie van uitproberen.

Ik haal ook regelmatig gezichten wat op. Die selecteer ik dan eerst met het selectie-gereedschap (het ovaaltje) uit het hoofmenu/toolbox van GIMP. Van links naar rechts op de bovenste rij vindt je het vierkant, het ovaal en dan de lasso. Alles binnen het geselecteerde ovaal wordt dan al of niet opgehelderd of wat contrast betreft bijgesteld. De rest vaan de foto blijft ongewijzigd.

Ten slotte geldt ook hier weer het resultaat op te slaan. Anders ben je het effect immers weer helemaal kwijt.

Meestal maak ik foto's eerst klein en ga dan pas met de kleur aan de gang. De meestal oudere PC's die ik gebruik hebben er dan minder moeite mee. Bewerken van megapixels foto's, daar heb je nou eenmaal een dikke PC voor nodig.

Mijn favoriete volgorde is : verkleinen of uitsnijden, kleur corrigeren en dan tenslotte waar gewenst nog even verscherpen.

Nog even de truc van die rode namiddag zon. We gaan weer naar Gereedschap | Kleur maar nu nemen we de allerbovenste optie: Kleurbalans. De bovenste schuif in dat menu verstellen we naar rechst in de richting van rood tot we het gewenste effect hebben bereikt. Dat was alles, al kan je natuurlijk ook met de andere instellingen nog heel aparte effecten bereiken. Zo mag ik ook graag met de knop "Verzadiging" of "Saturation" werken.

Tot zover mijn verhaal.

Succes met je foto's!

Just Vecht
Probeer Linux!
Bericht 5 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:pauluDatum:24-04-2007
 Aan:Just VechtMsgID:3346.5
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Hoi Just,
Je bent ook aardig bezig met de foto-bewerking in dit geval met GIMP.Ik hoor wel mensen erg enthousiast erover zijn en in Linux zul je wel niet veel anders hebben maar ik kan toch moeilijk wennen aan al die losse venstertjes.
In windows gebruik ik zo van alles door elkaar aan freeware maar echt zo handig als de natte fotografie vind ik het nog steeds niet bv met doordrukken ofzo.Ben daar nog geen handleiding over tegengekomen terwijl dat toch in de gewone fotografie de meest voorkomende bezigheid is.(ik zie me nog niet met selectiegereedschap precies de contour maken om een stuk beeld plaatselijk donkerder te maken,dat ziet er niet uit-je zou de randen van de selectie moeten kunnen vervagen maar hoe?)
Enfin,ik heb laatst eens gekeken naar die software (bv neatimage) die de korrel van de foto eruit kan halen.Spectaculair vind ik dat evenals die programma´s waarbij je meerdere opnames waarbij het scherptepunt steeds iets verder ligt kunt samenvoegen tot 1 opname.Maar dat is wel specialistisch gedoe.
Groet,Paul


Bericht 6 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:Michel Uphoff (Sysop)Datum:24-04-2007
 Aan:AllenMsgID:3346.6
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Hoi Paul,
>> je zou de randen van de selectie moeten kunnen vervagen maar hoe?) <<
In Paintshop Pro (mijn lieveling) heet dat een 'Feather' overgang. Daarmee kan je het aantal pixels aangeven die de geleidelijke overgang tussen de afbeelding en het geselecteerde deel omvatten. Attached een wat flauw voorbeeldje waarin ik 'avondrood' heb toegevoegd aan een foto, en het origineel. Ik gebruikte een feather overgang van 60 pixels, en heb gewoon het blauw in het geselecteerde deel verminderd vai de gamma correctie.

Michel Uphoff (NLcomputer)
Homepage
Bijlagen :

balkon_groot.jpg
53KB

balkon_groot2.jpg
104KB


Bericht 7 van 7

NL Computer Forum ~ Mac & Linux
 Van:Just VechtDatum:26-04-2007
 Aan:Michel Uphoff (Sysop)MsgID:3346.7
 Onderwerp:Fotobewerking met GIMPForum:ws-nlcomputer
Hoi Michel en Paul,

>> een 'Feather' overgang <<

Dat ben ik in Gimp nog niet tegengekomen. Dat wil trouwens nou weer niet zeggen dat het daarin niet bestaat. Zo ver ga ik nou ook weer niet in het aanpassen van mijn foto's. Een Googletje op feather en gimp levert wel een boel leuks op trouwens!

groetjes,

Just Vecht
Probeer Linux!Beste bezoeker, je bent op dit moment niet ingelogd. Daarom zijn de 2 antwoorden op dit bericht voor jou verborgen. Klik hier om in te loggen of klik hier om gratis en eenvoudig een account te registreren!
 

Gerelateerde onderwerpen

  Onderwerp / Gestart door Reacties Laatste bericht
0 Reacties
11190 Gelezen
Laatste bericht 12 november 2009, 19:06:44
door NLCOMP
0 Reacties
15561 Gelezen
Laatste bericht 14 november 2009, 21:30:21
door NLCOMP
0 Reacties
8866 Gelezen
Laatste bericht 14 november 2009, 21:38:53
door NLCOMP
4 Reacties
9170 Gelezen
Laatste bericht 6 juni 2010, 20:54:39
door Just Vecht
1 Reacties
12656 Gelezen
Laatste bericht 20 juli 2010, 21:30:48
door Ronald
8 Reacties
12629 Gelezen
Laatste bericht 6 augustus 2014, 09:01:38
door Just Vecht
1 Reacties
15474 Gelezen
Laatste bericht 23 juni 2015, 19:38:12
door Just Vecht
2 Reacties
7535 Gelezen
Laatste bericht 9 januari 2016, 18:29:04
door xactidemi