Hallo

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Recent

14 gasten, 1 lid
 

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

27 januari 2023, 15:58:46

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Nieuws

Welkom op het vernieuwde NL Computer Forum!

Auteur Topic: XP-tips  (gelezen 11832 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Michel Uphoff

  • Wizop
  • *****
  • Berichten: 1.816
  • Geslacht: Man
    • Tentoonstelling
XP-tips
« Gepost op: 8 november 2009, 23:09:01 »
Bericht 1 van 1

NL Computer Forum ~ Windows
Van:Michel Uphoff (Sysop)Datum:02-05-2002
Aan:AllMsgID:1236.1
Onderwerp:XP tipsForum:ws-nlcomputer
Hoi,

Wat XP tip's en weetjes die mij wel handig lijken. Maar eerst een waarschuwing: Heb je nog nooit met het register gewerkt, blijf er dan af of zorg voor een prima backup. Een foutje en de pc ligt in coma.

Wist je dat:
XP meer Dos heeft dan Dos? Sterker zelfs, het heeft twee 'dossen'! Zowel de commandline CMD als de Command.com zijn aanwezig. Kies maar eens start, uitvoeren CMD en Command. Als je wilt weten wat daar zoal mee mogelijk is, kies dan start, uitvoeren C:\WINDOWS\Help\ntcmds.chm

Dat ook de mediaspeler in duplo is uitgevoerd? Kies start uitvoeren wmplayer voor de in mijn ogen nogal bombastische XP player. Maar kies nu eens start, uitvoeren, mplayer2. Daar is 'ie weer de oudere no-nonsense speler die we kennen van W9x!

Tips:

1: Opstarten IE versnellen: IE zoekt standaard bij het starten om de een of andere onnavolgbare reden ook naar de geplande taken. Dit vertraagt de start. MS is met een fix gekomen:
Zoe met Regedit naar:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\RemoteComputer\NameSpace

en daarin naar een key met de volgende naam:
{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} (Deze key heet Geplande Taken of Shared Tasks)

Verwijder deze key met DEL. That's it! Maar voor je dat doet start IE even of en meet de tijd, doe hetzelfde na het verwijderen van de key (geen herstart oid nodig).

2: Reorganiseren op commando: Eens in de paar dagen reorganiseert XP automatisch de meest gebruikte files zodanig dat ze op de snelst bereikbare plaatsen van de harddisk komen. Je kan dat reorganiseren ook zelf starten, kies start, uitvoeren en plak daarin:
Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks
(Of maak er een snelkoppeling voor).

3: Explorer starten in een bepaalde map als 'root': Soms erg handig, zo'n snelkoppeling voor de explorer die automatisch een bepaalde map ergens op de harddisk opent. De meesten kennen het truukje wel. Maar minder bekend is dat je dan ook kan laten lijken of er 'boven' deze map niets anders meer is (een root mapping in netwerktermen). Maak een nieuwe snelkoppeling en vul bij 'doel' in:
C:\WINDOWS\explorer.exe /n, /e, /root, X:\mapnaam
X staat voor de driveletter en mapnaam voor... de mapnaam. Wil je de mappenlijst links ook niet zien, laat dan /n, weg.

4: Snellere harddisks: Ook al ondersteunt XP Ultra DMA, ondersteuning voor UDMA66 staat default uit. Je kan dit zelf aanzetten als je harddisks hebt die dit ondersteunen. Ga met regedit naar:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Class\ {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000].
(Let goed op 1: Bovenstaande tekenreek is n regel 2: en zijn veel key's met BIJNA deze naam.)
Zoek nu in het rechterscherm naar de ket "EnableUDMA66". Is die aanwezig zet dan de waarde op 1. Als hij er niet is, voeg dan een dword entry met de naam "EnableUDMA66" toe en zet daarvan de waarde op 1.

5: Zoeken (aanmerkelijk) versnellen: Standaard zoekt Win XP ook in .CAB bestanden en in gecomprimeerde mappen/Zip bestanden. Moet je veel zoeken op de harddisk, dan vertraagt dit het proces enorm. Hier is een eenvoudige manier om ZIP's en CAB's uit te sluiten van het zoekproces:

Voor ZIP's, kies start uitvoeren en plak:
regsvr32 /u zipfldr.dll

Voor CAB's, kies start uitvoeren en plak:
regsvr32 /u cabview.dll

Zoeken op de harddisk gaat nu enorm veel sneller. Maar ook de standaard ondersteuning voor gecomprimeerde mappen wordt nu uitgezet, en heb je een programma als Winzip of Winrar nodig. Bevalt het je niet? Voor dezelfde commando's zonder /u uit, en de zaak is weer bij het oude.

6: Fontgrootte in IE. Deze tip heeft niets met XP te maken. Helaas zijn er steeds meer website's waarbij het vergroten/verkleinen van de tekens niet meer werkt. (Schandelijk kleine lettertjes soms!). Maar voor de site's waar het nog wel kan een snelheidstipje: Houd de Ctrl-toets ingedrukt en scroll met de muis. Van je af: kleinere letter, naar je toe groter. Erg handig, en daarom zal het vast niet bij iedereen werken. Kijk eerst wel of je een juiste 'resizeable' site te pakken hebt.

7: Opruimen harddisk. In XP is dat soms wel wat ingewikkelder, meerdere internetcaches, en temp mappen bij meerdere gebruikers. Schijfopruiming lijkt wel wt te doen maar niet zoveel. Waarom MS de configuratie van cleanmgr (zo heet schijfopruiming eigenlijk) nogal verstopt heeft is mij een raadsel, want het is vreselijk handig:

Kies start, uitvoeren cleanmgr /sageset:1

Je krigt nu een menuutje te zien, en vink daar aan wat je voorkeuren zijn bij deze set.

Als je nu kiest start, uitvoeren cleanmgr /sagerun:1 (of mooier een snelkoppeling maakt met deze opdracht), dan zal schijfopruiming de schijf ontdoen van de bestanden die je bij sageset:1 hebt aangegeven.

Je kan meerdere sageset's maken, bijvoorbeeld een sageset:2 voor wat minder drastische opruimtaken, en weer een snelkoppeling maken die cleanmgr /sagerun:2 bevat voor deze klus. Zo kan je een heel setje aan opruimtaken bouwen als je dat wilt. Wil je meer weten over de mogelijkheden: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q315246

Michel Uphoff
(Sysop)
Michel Uphoff
Homepage